Radiatoren ontluchten

Bij een centrale verwarming wordt de warmte getransporteerd door water in buizen.  Lucht in deze buizen zorgt ervoor dat het warme water niet of onvoldoende in je radiatoren geraakt.

Die moet je ontluchten.  Aan een radiator staat aan de tegenovergestelde kant van de kraan een ventieltje.  Je opent dit met een speciale sleutel (met vierkante uitsparing)  of soms is dit met een platte schroevendraaier.

Je opent dit licht en er ontsnapt water of lucht.  De lucht hoor je 'fluiten'.  Opgelet draai de schroef er niet helemaal uit!  Het is aangeraden een slechte vod of handdoek eronder of tegen te houden om te vermijden dat het water rondspat.

Wanneer er geen lucht meer ontsnapt en enkel water stroomt draai je de schroef terug vast.

Als je de schroef opent en er gebeurt niets, dan draai je deze terug vast.

- Bij individuele verwarming moet je dan druk oplaten en je probeert opnieuw te ontluchten.

- Bij een algemene installatie in het gehele gebouw is de waterdruk te laag geworden.  Er komt dan een technieker naar de kelder om deze druk te verhogen.  Gelieve ons daarvoor te contacteren.